Logga in

Tomas Tak & Bygg satsar på biogasfordon

Byggföretaget Tomas Tak & Bygg har haft biogasbilar i ungefär ett år. Till att börja med en flakbil och senare en skåpbil. Nu är ytterligare två biogasbilar beställda.


Tomas Tak & Bygg i Vena med 15 anställda arbetar i närområdet med bland annat nybyggnationer och renoveringar. När företaget köper in nya fordon blir det för att bidra till en mer hållbar framtid biogasbilar.

– Biogas är ett bra sätt att ta tillvara en restprodukt, att utvinna energi ur gödsel samtidigt som det gynnar miljön, säger Tomas Lindqvist, en av företagets två delägare.

Tomas berättar att de har samarbetat mycket med Hageslrum Gård och det är därigenom de fått upp ögonen för biogas.

Fördelaktig fordonsskatt


– En biogasbil är inte mycket dyrare än motsvarande bensin- eller dieselbil och biogasen är något billigare att tanka. Den stora skillnaden är fordonsskatten där biogas ger betydligt lägre skatt.

– Vår skåpbil kostar 1300 kr per år, men hade den gått på diesel hade skatten blivit runt 20000 kr istället, säger Christoffer Lindqvist, företagets andra delägare.

Tankställen gör det möjligt att satsa på biogasfordon


Christoffer berättar att eftersom det tidigare varit ont om gasmackar i området har det varit svårt att satsa på biogasfordon, men i och med att Hagelsrum biogas nu etablerat flera tankställen är det inte längre är ett problem.

– Tyvärr är det inte så många bilmärken som har biogasfordon, speciellt inte transportfordon. Det är synd att både tillverkare och myndigheter främst fokuserar på elbilar, när det också finns andra bra alternativ som biogas, avslutar Christoffer och får medhåll av Tomas.

Tomas Tak och Buss biogasfordon
• En Iveco Daily. Ytterligare en är beställd.
Bränsleförbrukning 8,9 kg/100 km (WLTP). Räckvidd: upp till 54 mil, varav 44 på biogas. Tankvolym: 39 kg gas och 14 liter bensin.

• En Mercedes-Benz Sprinter (efterkonverterad).
Bränsleförbrukning – . Räckvidd: – . Tankvolym: 210 liter / ca. 25 kg gas och 100 liter bensin.

• En Skoda Octavia är beställd.